Cikória: számos előnnyel rendelkező gyökér – Fedezze fel felhasználását, ellenjavallatát és még sok mást

A cikória vagy ismertebb nevén cikória a konyhaművészetben nagyra értékelt növény, mert leveleit saláták, levesek és egyéb ételek fűszerezésére használják. Ezenkívül kiemelték a máj egészségére és a súlycsökkentésre gyakorolt ​​​​előnyeit is. De tudnod kell, hogy ennek a gyökérnek számos egyéb egészségügyi előnye is van, amelyekről talán még nem tudsz.

Ez a gyökér gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, köztük C-vitaminban, kalciumban, foszforban és vasban. Ezenkívül vízhajtó, amely segít eltávolítani a folyadékokat és a méreganyagokat a szervezetből, enyhíti a puffadást és a visszatartást. Ezen kívül más alkalmazásai is vannak, amelyeknek a végén a cikk elolvasása után meg fog lepődni a cikória minden előnyén.

cikória tápanyagok

Milyen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz a cikória?

A cikória növény vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, amelyeket az alábbiakban felsorolunk:

C-vitamin: Ez a vitamin elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. Ezenkívül serkenti a kollagéntermelést, ami javítja a bőr, a haj és a körmök egészségét.

Kalcium: A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet működéséhez. Szükséges az erős csontok és fogak kialakulásához és fenntartásához.

Foszfor: A foszfor egy másik ásványi anyag, amely a cikóriában található, és szükséges az anyagcseréhez, az energiatermeléshez és a szövetek helyreállításához.

Vas: A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag a vörösvértestek termeléséhez, amelyek oxigént szállítanak a test minden részébe.

Magnézium: A magnézium a radicchioban található ásványi anyag, és segít megőrizni a csontok erősségét és egészségét. Szükséges az anyagcseréhez, az energiatermeléshez és a szövetek helyreállításához is.

Retinol: A retinol az A-vitamin egyik formája, amely a cikóriában található. A bőr, a haj és a szem egészségéhez szükséges.

Tiamin: A tiamin a cikóriában található B-vitamin egyik formája. Szükséges a szénhidrát- és fehérjeanyagcseréhez.

Riboflavin: A riboflavin a cikóriában található B-vitamin másik formája. Szükséges a szénhidrát- és fehérjeanyagcseréhez.

Nátrium: A nátrium a cikóriában található ásványi anyag. Szükséges a szervezet folyadékegyensúlyához.

Kálium: Nagyon fontos ásványi anyag a vesék, a szív és az izmok működéséhez.

Rostok: A cikória élelmi rostforrás, amely segít fenntartani az egészséges emésztést és szabályozza a bélmozgást.

A cikória tulajdonságai, felhasználása és előnyei

a máj számára

A cikória májvédő növény, ami azt jelenti, hogy megvédi a májat a méreganyagoktól. Ez segít megelőzni a májbetegségeket, például a cirrózist és a zsírmájt. Sokan beszámoltak ennek a gyökérnek a használatáról, és számos jótékony hatást tapasztaltak a máj egészségére nézve.

Fogyni

A cikória inulint tartalmaz, amely egyfajta oldható rost, amely számos élelmiszerben megtalálható. Az inulint a szervezet nem tudja megemészteni, ezért nem ad kalóriát. Ehelyett a vastagbélben fermentálódik, és segíthet a súlycsökkentésben. Az inulin emellett serkenti az egészséges baktériumok termelődését a bélben. Mindezek miatt a cikória kiváló táplálék a fogyáshoz.

cukorbetegségre

A cikória a cukorbetegek számára is hasznos lehet. A cikóriában található inulin egy oldható rost, amely a vastagbélben vajsavvá bomlik. A vajsav olyan vegyület, amely segíthet az inzulinérzékenység javításában és a vércukorszint csökkentésében.

A bőrért

A cikória a C-vitamin forrása, amely a kollagéntermeléshez szükséges. A kollagén a bőrben és a hajban található fehérje. A C-vitamin segíthet megelőzni a nap által okozott károkat és a ráncokat is.

gyomorhurutra

A cikória a gyomorhurut kezelésében is hasznos lehet, mivel flavonoidokat tartalmaz. A flavonoidok olyan vegyületek, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy segíthetnek csökkenteni a gyomornyálkahártya gyulladását, és még a gyomorsav okozta károsodás ellen is védenek.

a prosztata számára

A cikória a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) kezelésében is hasznos lehet. A BPH a prosztata nem rákos növekedése. A cikóriában található flavonoidok segíthetnek a prosztata összehúzódásában és javíthatják a BPH tüneteit.

Hogyan fogyasszuk a cikóriát?

A cikória többféleképpen fogyasztható. Hozzáadható salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez. Őrölve is használható kávé vagy tea helyettesítésére. A cikória por vagy kapszula formájában is megvásárolható. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a cikória fogyasztásának különböző módjait.

sült cikória

A pörkölt cikória nagyon népszerű fogyasztási módja. Cikóriagyökérből készül, amelyet megpörkölnek, őrölnek és vízzel kevernek. Jó helyettesítője a kávénak.

cikória por

A porított cikória megvásárolható egészséges élelmiszerboltokban, vagy otthon is elkészíthető. Az otthoni elkészítéshez csak meg kell szárítani a cikória gyökereit és meg kell darálni. A port ezután hozzáadhatja salátákhoz, levesekhez vagy pörköltekhez.

cikória tea

A cikória tea az egyik legnépszerűbb fogyasztási mód. Cikóriagyökérből készül, amelyet megőrölnek és forró vízzel kevernek össze. A cikória tea keserű ízű és nagyon frissítő.

cikória kapszula

A cikória kapszula kényelmes módja a fogyasztásnak, ha nem szereti az ízét. Megvásárolhatók egészséges élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban vagy online.

a cikória ellenjavallatai

Cikória ellenjavallatok

Bár a cikória nagyon egészséges élelmiszer, van néhány ellenjavallat, amelyeket figyelembe kell venni. A cikóriát terhes vagy szoptató nők nem fogyaszthatják. Akkor is kerülni kell, ha pajzsmirigy alulműködése van, vagy pajzsmirigy-gyógyszert szed. Ezenkívül a cikória túlzott fogyasztása esetén puffadást és hasmenést okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, csökkentse a fogyasztott cikória mennyiségét.

Röviden, a cikória egy nagyon egészséges élelmiszer, amely egészségügyi előnyökkel járhat. Bár vannak ellenjavallatok, a legtöbben gond nélkül fogyaszthatják. Sokféleképpen fogyasztható, így nincs mentség arra, hogy ne vegyük be az étrendbe. Bátran próbáld ki!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *